donderdag 8 augustus 2013

8 augustus


Na alweer een heerlijk ontbijt met vers fruit, yoghurt, toast en marmelade en ZONDER  ei, bacon etc. :) verlaten we Swaziland op weg naar St. Lucia (385 km) in een blinkend schoon gewassen auto, service van het hotel. Onze bagage past trouwens precies in de kofferbak!

De wegen in Swaziland zijn minder goed en regelmatig rijden we over en door grote oneffenheden.

Onderweg komen we weer vele koeien tegen die kalm staan te "grazen" in de berm en midden op de weg herkauwen. Overal lopen mensen, er lijkt een soort van bussysteem, kleine witte busjes die stoppen als ze worden aangehouden. Langs de weg in elkaar getimmerde houten (soort van kraampjes) waar grote zakken fruit worden verkocht. Na ongeveer twee uur bereiken we Manzini.
Meteen drukte en de chaos van een "stad".



Er is veel houtindustrie in Swaziland, ik zie borden van het bedrijf Sappi waarvoor ik kort heb gewerkt destijds in JHB.

Na ongeveer 3 uur bereiken we de grenspost Lavumisa waar we gedag zeggen tegen Swaziland na de nodige douane formaliteiten die ons weer van loket naar loket sturen...we krijgen zo wel lekker veel stempels in onze paspoorten en kijken nog een keer naar de foto van de 44 jarige koning. 

 15 meter verder gaan we de douane gebouwen van ZA weer binnen die opvallend beter van kwaliteit zijn. 
We komen ZA nu binnen in de provincie KwaZulu-Natal, het is nog steeds 30 graden, veel warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar, begrijpen we ook van de mensen die we spreken bij de benzinepomp waar we net hebben getankt. KZN staat bekend als  de meest gevarieerde provincie van ZA. Hier bevindt zich de grootste haven  van ZA in de stad Durban. Wij zijn op weg naar St.Lucia waar het Isimangaliso Wetland Park is gelegen. Dit park staat op de wereld erfgoed  lijst en is een uniek gebied dat 332.000 ha bestrijkt. Het gebied bevat 8 met elkaar in verbinding staande ecosystemen, het park conserveert Afrka's grootste wetland systeem. Je vindt hier de hoogst beboste duinen van de wereld, honderden soorten vogels, een aantal van de wereld meest zuidelijke koraalriffen, nijlpaarden, schildpadden, dolfijnen en walvissen. 

Langs de wegen weer veel verkooppunten nu met matten en kleden van raffia (raffia palm groeit hier)  en veel ananas!

We zijn om ca. 1600 uur ingecheckt bij Umlilo Lodge in St. Lucia....en wanen ons in Thailand....wordt vervolgd!