zondag 18 augustus 2013

16 augustus - Bloomestate in Swellendam


We hebben moeite om vanochtend deze hemelse plek te verlaten in Swellendam; de op twee na oudste stad van Zuid-Afrika. Wat een B&B, wat een heerlijk en verfijnd ontbijt. 



Terwijl wij genieten van al deze luxe valt de kop op de voorpagina van de krant me extra op. Er is heel veel regen gevallen in de Kaap met desastreuze gevolgen voor heel veel mensen die hier nog steeds in onvoorstelbaar slechte behuizingen wonen. Wat zijn de contrasten hier nog steeds groot tussen arm en rijk, blank en zwart. De belofte die de regering deed om iedereen een fatsoenlijk huis te geven is bij lange na nog niet nagekomen. Je ziet onderweg townships waar veel huizen nog steeds van golfplaten in elkaar zijn gezet maar gelukkig zie je ook steeds meer stenen huizen.

Heel gezellig gebuurt met Maarten de Nederlandse eigenaar, die deze B&B nu 8 jaar runt. Hij heeft alles samen met zijn vrouw ontworpen en de Nederlandse hands-on mentaliteit is zichtbaar. Hijzelf serveert het ontbijt en even later zie ik hem aan het werk op een van de daken. Na nog een heerlijk kopje koffie op het terras voor de lounge en dus later dan gepland vertrekken we naar De Hoop Nature Reserve; an MPA= Marine Profected Area.

Het merendeel van de weg is "dirt road" dus we arriveren pas laat aan de kustlijn na door dit immense park te hebben gereden en na een lunch op een mooie plek maar die achteraf iets te veel tijd in beslag nam..  Gelukkig redde Lauran de parasol die bijna wegwaaide. 

Aangezien we het strand niet helemaal hebben bereikt....ook geen walvissen goed gezien. Morgen een herkansing in Hermanus.


In Swellendam twee avonden eenvoudig gegeten bij een pizzeria. Er waren betere restaurants in de buurt....maar wij hadden even geen zin in een uitgebreide maaltijd.