zaterdag 10 augustus 2013

10 augustus St. Lucia (2)

Alweer een dag in Afrika; nog meer biologie lessen! (pas op dit verslag bevat enkele lugubere feiten). Vanochtend met een boot op de St.Lucia Estuary gevaren. Een estuarium is een watergebied met zowel zoet als zout water. Het St. Lucia estuarium  is het grootste van Afrika, zo'n 85 km lang en 18 km breed. Wij hebben 2 uur gevaren helemaal onder door het smalle stukje. 

Al snel zagen we krokodillen. 


Enkele wetenswaardigheden: een krokodil kan 50 tot 70 jaar worden. Het is een koudbloedig dier. Als een krokodil gewond raakt en bloed verliest, wordt dit bloed meteen getransformeerd tot een stroperige massa, dit betekent dat het dier geen bloed kan verliezen. In de winter, nu dus, is de krokodil inactief, vanwege de te lage bloedtemperatuur door gebrek aan zonnewarmte. Hij kan een prooi vangen, maar heeft te weinig energie om de prooi te eten.  De prooi wordt onder water verstopt en zal ooit worden gegeten, zelfs als het vlees is verrot. De maag is heel sterk en ongevoelig voor bacteriĆ«n. 
Onze hedendaagse zonnepanelen zijn ontworpen conform de huidschubben van een krokodil die in allerlei standen kunnen staan om de warmte te verdelen en verplaatsen naar die delen van het lichaam die de warmte nodig hebben. Een krokodil  krijgt ongeveer 44 x  nieuwe tanden in zijn leven. Hij sterft als hij geen tanden meer heeft om te eten, dus van de honger. Het geslacht van een krokodil wordt bepaald door de warmte van de eieren. Wil je een vrouwtje geboren laten worden dan moet je ervoor zorgen het ei zo warm mogelijk te houden (in breeding centers wordt dit gedaan). The croc is on top of the food chain, wordt zelf dus niet opgegeten.  Het zijn de laatst levende afstammelingen van de dinosaurus. Vorig jaar zijn twee vissers, waaronder een vrouw door een krokodil gedood, maar niet opgegeten (er waren dus nog resten om te begraven...) Hetzelfde lot trof een Amerikaanse student die 4 meter door de rivier liep om sneller het dorp te bereiken.

Langs de oever zien we Mangrove bossen. De Mangrove is een waterboom, er is een witte, zwarte en rode variant. De witte boom hout het zout uit het water vast in haar stam, de zwarte in de takken. Aan de voet van de bomen liggen geen bladeren, deze worden 's nachts door een bepaald type krab opgegeten. Op de stammen kruipen slakken omhoog als het vloed is, omlaag als het eb is
Ondanks het feit dat er geen getij is in dit estuarium, vertonen de slakken toch dit gedrag. Wetenschappers zeggen dat dit komt omdat deze slakken verbonden zijn met de maan "which pushes and pulls the tides of the ocean".

 
We zien ook een grote groep nijlpaarden....daarover heeft de gids niet zo veel verteld...en wij niet gevraagd..te druk met fotograferen. Ze wegen tussen de 2.5 en 3 ton!
Hierna bezoeken we het crocodile center. Een opvangplek voor krokodillen die gewond zijn geraakt of ziek. Er zijn ook exemplaren aanwezig uit dierentuinen die het hier beter naar hun zin hebben. Uiteraard wordt er ook onderzoek verricht naar deze dieren. Ze worden eenmaal per week gevoed waarvan wij getuige waren. Echter, ze waren een beetje sloom, vanwege de lage temperatuur. In de zomer schijnt het een heel speltakel te zijn. Ze kregen hele kippen en vissen toegeworpen (heb ik alleen op film).


Tenslotte was het mogelijk een baby krokodilletje vast te houden!