maandag 29 juli 2013

29 juli - een maandag in Soweto

Vandaag zijn we naar Soweto (South Western Township) geweest alwaar we een vier uur durende tour op fietsen hebben gemaakt dwars door dit grootste township van ZA. Een onvergetelijke ervaring. Alleen maar warmte en gastvrijheid ontmoet en heel veel armoede gezien. Er hadden zich veel Nederlanders aangemeld, kan niet anders: een fietstour!


Aangekomen bij de "touroperator'  in Soweto, waar we een fiets mochten uitkiezen


Deze is goed!! Helm past ook prima :)

Zo zag je ons nog nooit. In de achtervolging Mike, die een fiets zonder versnelling had!! de heuvels waren best pittig

Deze jonge dame in het rood, bleek een zeer vrolijke gids die ons heel veel heeft verteld over SoWeTo. Haar verhaal over de "Twintowers " vond ik aandoenlijk. Hiermee refereerde ze aan twee oude krachtcentrales die vroeger heel JHB van elektriciteit voorzagen, behalve SoWeTo!!! daar waar ze notabene stonden. Tegenwoordig doen ze dienst als bungee jump torens.


Lauran looking the part
Als je maar een lekker potje bier kunt brouwen, zit je als 'zwarte ega' helemaal goed! Wij moesten er ook aan geloven, het smaakte zurig.






Huis van Mandela in luxe wijk van SoWeTo

  Het Hector Peterson museum bezocht en gesproken met de zus Henriette die nu rondleidingen geeft en op de foto staat toen haar broer Hector op 16 juni 1976 is vermoord tijdens de opstand waar door schoolgaande kinderen werd geprotesteerd tegen de regering die de Afrikaanse taal verplicht wilde maken voor alle vakken.


De dag was nog niet voorbij. Mike was zo lief om tussendoor te bellen en te regelen dat we alsnog een tour konden doen door Soccer City. Lauran was daar heel erg blij mee. Een van de nieuwe voetbalstadions gebouwd voor de WK in 2010. De gids was net afgewerkt, maar bleek zeer gewillig en enthousiast ons ook rond te leiden.